A leghosszabb futásom: 21.7 km

Vasárnapi edzésemen csak teszt gyanánt megfutottam a bűvös, félmaratont!
21.7 km - 2:15:00m
Futásom (192 napja futok ;-) leghosszabb távja, sőt életem leghosszabb távja ez!

A vasárnapi futásom a hosszú távokról szól. Ilyenkor van időm arra, hogy nem sietve, kapkodás nélkül, csak a futásra koncentrálva hosszút fussak, nem törődve, hogy az meddig tart. Kiélvezem a futás minden velejét ;-)

Reggel, némi bemelegítés után indultam, pontban kilenckor. Az időjárás olyan punnyadt novemberi volt, 6 fok. Azért volt csak "némi" a bemelegítés, mert ilyenkor az első kilométert használom, mintegy átmozgató edzésbevezető mozgásnak és hogy kényelmesen nekilóduljak a futásnak. Lazán kocogok és ha kell megállok, kicsit nyújtok aztán tipli.

Először a harang futamra gondoltam, hogy az lesz a táv (13 km) de aztán felülkerekedett bennem a kíváncsiság, milyen hosszút tudok futni, egyáltalán képes vagyok mondjuk, még ha kényelmesen is, de a félmaratont teljesíteni?
E gondolatok által vezérelve felfutottam a TV toronyhoz, de nem a megszokott panoráma úton futottam lefele, hanem egyenesen tovább Bazita irányába. Amíg futottam lefele a hegyről, azon zakatolt az agyam, hogy most merre? Egyenesen Gellénházára? Jobbra Kökényesmindszent, Teskánd útvonalon? (Ezt ismerem még kerékpáros korszakból, mikor, hogy, de körülbelül 25 km szokott lenni... Vagy balra futok, vissza Zalaegerszegre? Nos az utóbbi mellett döntöttem.
Ahogy közeledtem a város felé, kicsit unatkoztam is. Általában lefoglal maga a futásom, figyelem ilyenkor a szervezetem, miként reagál a teljesítésre, a futótechnikámat csiszolgatom, de most sokáig nem történt semmi. Szépen bírtam a dolgot, azon voltam, hogy hatos tempóval azért haladja s ne csapjak át vánszorgásba, mert azt vettem észre, úgy 13 km után, hogy hajlamos vagyok belassulni. Szóval futottam és futottam és futottam. Pace 6, gyerünk tovább! Alsóerdőhöz közeledve láttam az órámon, hogy nem lesz olyan sok, mint gondoltam. Legalább a múltkori 17 km-t szerettem volna mindenképp túlszárnyalni, ezért befordultam Aranyoslap felé, hogy átfussak a Zrínyi útra  s úgy haza. Ekkor találkoztam két futótárssal, üdvözöltük egymást, bár fogalmam sem volt, kicsodák ők. Futók. Barátok. ;-)

15-16 km körül éreztem először, hogy kezdenek bemerevedni a lábaim. Éreztem ezt anno, mikor először futottam a tíz kilométert. Aztán akkor mikor először futottam a leghosszabbat, 17-et. Az érdekes az, hogy mindig később jelentkezik, most 16 km körül jött elő... Ennek kezelésére kidolgoztam egy technikát, hogy lehet nyújtani futás közben. ;-) Nos, futok tíz métert magas térdemeléssel, majd ugyanennyit magas sarok emeléssel (teljesen más izomcsoportok mozdulnak meg, azok, amelyek a normál futáskor nem igazán dolgoznak, ezért is merevednek be... gondolom) és aztán oldalazva is futok kicsit mindkét irányban elfordulva s végül hátramenetben is kicsit ;-). - érdekes látvány lehetek a kívülálló számára! Aztán normális futással tovább. Ez a nyújtótechnikám hosszfutás zsibbadásának feloldására. Saját módszer. (Bár ha van jobb és más módszered kedves olvasóm, akkor szívesen veszem, ha itt megosztod velem, velünk.)

A városba érve szépen tartva a hatos tempót, megállapítottam, körülbelül 19-20 kilométer lesz, mire haza érek. Ezért két kanyart iktattam be és tekeregtem, a Göcsej úton, Platán soron át, és az Ady utcában. Mondanom sem kell, 20 km után már belassultam rendesen, nem segített a nyújtás, se semmi. A magammal hozott vízkészletem elfogyott. Kezdtem úgy érezni, ólomból vannak a lábaim és száradtam nagyon. Belülről vánszorgásnak tűnt futásom, pedig ekkor is haladtam 6.30-as tempóban. És még kellett legalább másfél kilométer, hogy tuttira meglegyen a félmaraton. Szóval a beiktatott tekergéssel, még a házunkat is megkerülve sikerült a távot 21.7 km - re feltornászni!!!

Elfáradtam. Nem jobban, mint gondoltam, hogy milyen lesz...
Erősen éreztem még másnap, sőt hétfőn is a térd izületeim. Ha ültem, nehéz volt újra indulni. Pihentettem a lábam és most, két nappal a félmaraton után, már semmim nem fáj. Biztosan jót tett a tegnapi hosszú séta, gondoltam, talán jobb, mint nem csinálni semmit "pihentetni". Sétáltam levezetés gyanánt és a mai tervezett futást is kihagyom (kedd). Hagyok időt a testemnek, hogy regenerálódjon rendesen...
Megjegyzések

korpa üzenete…
Gratula, tettél bele szintet is szépen, ha már lúd... :)
Umberto üzenete…
;-) kettő is van benne, egy Bazita fel és a gellénháza felől a városfele futva is van egy szép hosszú ;-) ja és természetesen az aranyoslapnál is van egy kicsi ;-) köszönöm Attila!