Csúcsfutás edzésen

Edzésen nem szokás PB -ket (personal best) futni. Az edzés épülésre való, erősítésre, szinten tartásra, kinek éppen milyen szakaszában van a futása, illetve az év mely szakaszában járunk. 

Tegnap én is e célok egyikének a fejemben indultam esti futásomra. Tíz kilométert céloztam meg egy órás idővel, amolyan tempó futást terveztem. Este hat óra volt, sötét, úgy hogy szépen galoppoztam 5.30-as tempóval és persze, ahogy a városi futásoknál lenni szokott, közlekedtem... lámpák, és útkereszteződések, autók... (megfigyeltétek, hogy ha olyan passzban van az ember akkor éppen jön mindig egy autó, amikor éppen át kellene futni egy kereszteződésen?)
Két kilométernél tartottam, amikor a platán soron megelőzött egy "vágtázó". Fonódi Tamás volt, az egyik profi futóbarátom az amatőrök között. Lassított ahogy megörültünk egymásnak, hisz már régóta terveztük az együtt futást, épülésemre. (gondoltam sokat tanulhatok tapasztalt barátomtól) Ekkor ő már öt kilométernél járt. Együtt futottunk tovább, beszélgettünk, inkább ő mesélt és én pedig figyeltem és próbáltam tartani vele a tempót. Körbe futottuk a várost és akkor sem lassítottunk amikor én már terveztem, hogy jó volna, hisz nem kell megszakadni, ez edzés! Az órámra nem néztem, csak azt figyeltem, meglegyen a tervezett tíz kilométer. Tehát tempóztunk. Tamás tanácsokat adott. És mesélt versenyekről, technikáról és próbáltunk értelmes kört összehozni a belvárosban, lehetőleg megállás nélkül ;-)
Közeledtem a tíz kilométerhez, pár száz méter volt vissza, amikor Tamás gyorsított!
- Gyerünk! - mondta - Meglesz az! Még egy kicsit!
Ekkor már majdnem a tüdőmet köptem ki, de futottam vele, szinte vágtáztunk (szerintem ekkor futottuk azt a tempót amit Tamás általában szokott futni ;-) Aztán a Suuntóm jelezte: Training Complete
És mi lett a vége?
10 kilométer 51.36 perc alatt!!!
Új egyéni csúcs!! 
Három perccel jobb idő ez, mint amit a bagodi versenyen elértem!!!
Részletes adatok itt:

Ezen az ábrán jól látható, hogy egy rakás PB-t megdöntöttem ezen az edzésen. Ilyen még nem volt. Igaz, nem volt tervben de így jött ki, mert nálam sokkal gyorsabb edzőpartnerrel futottam és próbáltam lépést tartani vele. Sikerült! ;-)
Köszönöm ezúton is Fonódi Tamás futóbarátomnak!
És a futásom adatai Suunto órám szerint:


Kapcsolódó linkek:
Az edzéstervről még egyszer
Az igazi edzésről
A futóedzés nyolc elemi módja
Megjegyzések

korpa üzenete…
Szuper lett, csak így tovább, most már nincs más hátra, mint előre :)
Umberto Pezzetta üzenete…
@korpa Köszönöm, haladok ;-)