"Nightrunner" - Az edzésekről, futásról - about the training

         Sokáig váratott magára, hogy elhatározásra jussak és tegyek valamit a kondíciómért, egészségemért. Szerencsére megszületett a döntés 2015 május 14.én. Nem ment simán, épp ezért, meggyőződésem, valami erős motivációra mindig szükség van, hogy az ember ilyen lépésre szánja el magát. És ha a motiváció elég hatékony, akkor a lépés már semmi... Nagy lépés? Igen, az. S most, hogy már futónak mondhatom magam, tudom, valóban nagy lépés. De minden agyban dől el. Ha mélyen eldönti valaki, hogy ez kell neki és csinálni akarja, mert ez jó neki, akkor működik a dolog...

Komoly elhatározás ez, "bekattantam" ahogy beszélni szoktam a döntésemről. Hisz a napi munkám olyan, hogy szinte kiszámíthatatlan, mikor adódik dolog, éppen mikor végzek. Szinte sosem ugyanabban az időben érek haza, így nehéz a napi futást tervezni. Szóval kész csoda, hogy még futok, nem beszélve arról, hogy elmúltam ötven amikor az első már tudatos futólépést megtettem...
        Heti három edzést tartok és manapság már csak "nightrunners" - nek hívom magam, hisz edzéseim nagy hányada éjszakába nyúlik, mert csak akkor jut idő a futásra...(a reggeli futás szóba sem jöhet, képtelen vagyok fél hatkor felkelni, hogy időben elvégezzem az aznapit ;)
DE NEM ADOM FEL! tudom, nagyon könnyű volna kifogásokat találni, hogy éppen miért hagyom ki az edzést, (késő van, stb.) de az nem én vagyok. Nincs kifogás. Ha edzésnapom van és máskor nincs időm, akkor éjjel futok. (nyáron nem egyszer fordult elő, hogy éjjel 11-kor indultam el és éjfél után fejeztem be a futást, igaz a hőmérséklet miatt előnyösebb volt éjjel futni...)
Az éjszakai futás következménye, egy hatalmas esés
és az azóta elszenvedett fájdalom... 2015.11.15.
2016. 02. 23.
Recovery futás este fél kilenckor a városban... -
Start 20:33 - recovery running in the city


   Valaki azt mondta, nem jó éjjel futni.. más olyankor már alszik... pihenni kell... valóban. De valami különös varázsa is van az éjszakai futásnak. Tudom, az emberek ilyenkor már alszanak.. de csend van!, autók is alig közlekednek már, ilyenkor felerősödik lépéseim zaja, tisztán hallom, ahogy puhán földet érek és elrugaszkodom újra... csak a lépéseim hallom és a lélegzetvételem... Isteni dolog éjjel róni a kilométereket!!! Aztán a közlekedés is valamivel könnyebb, futni ha útvonalam keresztezi az város útjait, valamivel biztonságosabb...
De veszélyt is rejt magában, hiszen a járdák finoman szólva sem egyenletesek a legtöbb helyen. Néhol kész akadálypálya és az új közvilágításnak hála a fák alatt gyakorlatilag vakon fut az ember. Megesett, hogy elestem, a nyoma még ma is megvan és a hosszú távokon, úgy 10k után előjön egy fájdalom a sérült térdemből... Szóval valósággal túlélőpróba, izgalmas kaland éjszaka futni, én sem hobbiból teszem.
(itt jut eszembe, egy újabb beruházás, fejlámpára is szükség van!)
Szóval a "nagykönyvben" írva vagyon, hogy az izmok regenerálódásának elengedhetetlen feltétele az alvás, kölönösen az éjfél előtti alvás. Az élsportolók is alszanak már kilenckor... már amelyik...
2015.12.22. - 21:15 
Éjszakai futás, hét kilométer és a Korpa emelkedőjét futottam meg háromszor egy kis bemelegítés után
(most már ötször futom meg Korpa emelkedőjét, azért is, hogy a technikámat csiszolgassam)

          De én nem vagyok élsportoló. Nem is bírnék olyan korán lefeküdni, hisz annyi teendő van este... például futok ;-) Viccet félretéve, pihenni kell. Szüksége van az izomzatnak. Éppen ezért nem futottam vasárnap. Fáradságot éreztem már napok óta és a heti edzést is úgy terveztem, hogy recovery futásokkal gyógyítottam magam, kedd 10k, csütörtök 8k és igyekeztem korábban lefeküdni... de éreztem, hogy kevés.. így vasárnap egyszerűen kihagytam a futást. Pedig hosszú futás volt a terv, no nem húsz, csak 15 kilométer... A tervek pedig azért jók, hogy az ember tudja mihez tartani magát, vagy ha éppen úgy hozza a sors, akkor változtasson rajta ;-) 
"The Nightrunner" azaz Én ;-)


E postot is "Nightrunner" jegyzi ;-)


Megjegyzések

korpa üzenete…
Nem tudom, melyik az emelkedőm, talán a Zárda mögötti? Annyira sokszor nem járok ám arra, csak ha éppen az MMMre készülgetek. Jobbulást nájtránör :)
Umberto üzenete…
Pontosan a Zárda mögötti Jánkavég ;-) az nekem a "Korpa-dűlő" ;-) én ezt tőled tanultam, hogy ott kell tréningezni és mondhatom nagyon hasznos, kemény edzéseket csinálok ott!
korpa üzenete…
Akkor már nem hiába jöttem e világra :)