Üzenet a kutyasétáltatóknak

Sokféle veszély leselkedik egy futó emberre, amikor fut.

Ha lakott területen vagy főutak mentén fut, akkor a közlekedés az amire nagyon kell figyelnie. Ilyenkor az autók mozgását fürkészi a futó, vajon észrevette-e a sofőr és megkezdte-e a kikerülési manővert, vagy meneküljön az útpadkára, ha mégsem? A közlekedési lámpát is lesni kell futás közben, elég zöld e ahhoz, hogy átfusson az útkereszteződésben stb...(rendőr a közelben?)  Ezek a városi futást megnehezítő, de mindenképpen izgalmassá tevő körülmények. De nem ez a témája ennek a posztnak, hanem
A KUTYA...
és a kutyát sétáltató ember az, ami fokozottan veszélyes jelenség a futó emberre nézve.
A neveletlen kutya és/vagy a neveletlen gazdája, de ha mindkettő az, mármint neveletlen, akkor az a legrosszabb kombináció! ...amikor mindketten neveletlen!

A futásomkor igyekszem a kutyasétáltatókat kerülni, mert nem lehetek biztos benne, hogy az állat hogyan reagál érkezésemre. Nincs olyan futó, akinek ne lenne története egy-egy ilyen kutyatámadásos helyzetre. Mert ha már csak felém indul az állat ugatva, már önmagában egy veszélyforrás. A futásomban elmélyült futóként ilyenkor nagyon megijedek és ez kibillent a futás ritmusából, tempót veszítek. Ez a gazdikból általában (a neveletlenekből mindenképp) derültséget vált ki és néz a borjú szemeivel, hogy hát ő erről nem tehet ... Vagy a másik helyzet, ami már komolyabb, ha a kutya felugrál, s még ha játék szándékával és a lábával kiszaggatja a futónadrág vékony anyagát... (egy ilyen nadrág 10-15 ezer forint)

De előfordult már nem egy alkalommal, amikor a helyzet rosszabbul sül el, és a futó megbotlik, elesik a pórázban, vagy a kutyában. Mivel a futó nagy lendületben van, komoly sérülésekkel jár egy ilyen váratlan esés, nem lehet felkészülni rá. A felelőtlen gazdi rákiált a kutyára, gyere vissza! A neveletlen kutya, milyen jó móka, nem jön... és megtörténik a baleset... Nagyon nem vicces! Véres és súlyos balesetek okozója lehet egy-egy ilyen ártatlan kutyasétáltatás...  Gondolom a kutyatartó sem akar hónapokig táppénzt fizetni vagy komoly összegű kártérítést... Biztosra veszem, hogy ha ilyen eset előfordul velem, rendőrt hívok és a gazdira varrok minden, a balesettel kapcsolatos felelősséget és költséget.
Szóval, nem vigyorogni kérem szépen, hanem vigyázni egymásra!

Tanácsom a kutyasétáltatóknak:
Fogd rövidre a pórázt amikor látod, hogy futó sportoló közeledik!

Tényleg nem poén a futónak, bukdácsolni a pórázon és kutyán át. Nem helyes úgy sétáltatni a kutyát a járdán, hogy egyik oldalon a kutya sétál, a másikon a gazdi, a póráz keresztben. Ha feltűnik a futó, fontos, hogy időben lábhoz parancsolja az állatot és rövid pórázon tartsa amíg a futó elhalad mellette.
Sok gazdi megbízik a kutyájában, ez nem ugrál, okos állat... aztán egy ilyen futóval találkozásos szituációban kiderül, hogy a kutya neveletlen és megbizhatatlan is, mert utána kap a futó lábának (ilyenben is volt már részem)


Ui: Ezen írás természetesen nem vonatkozik a komoly, tudatos kutyatartókra, akik veszik a fáradtságot és megfelelő képzésben részesítik kedvencüket, és önmagukat, így aztán kulturált módon tudnak viselkedni a köztereken.


Megjegyzések