365 nap - Egy éve futok...

         Egy éve futok!Az egy éves évfordulón azt gondolom, illik valamilyen összegzést készíteni, hogy lezárhassam az eltelt időszakot és az eredményeivel felvértezve tovább léphessek. Mert fejlődtem és fejlődöm és mindig tovább kell lépni. Hogy milyen irányba és mi az amiben tovább lép az ember, azt az összegzés alapján tudja meghatározni, miután sikerült már valóban megfogalmaznia, miért fut és mi a célja a futással...A futásom első éve a FUTÁS - ról szólt.
2015.05.14.-én futottam először, nem egészen 5 kilométert, 32 perc alatt, 6:31-es tempóban.
Az Endomondo mérte ennek a történelmi pillanatnak az adatait: itt olvsaható és az első futás leírását itt.
Az eltelt egy évben futottam 1214 kilométert.
  5 km - 32 perc volt, ma 24 perc
10 km - 59 perc volt, ma 50 perc
12 perc test - 2.25 volt, ma 2.48
1 óra futás - 10.12 km (2015szeptember) - ma 11.14 km
Félmaraton 2:10:24 (2015 november) - ma 1:58:52 (2016 március) Nincs még hivatalos versenyeredményem ezen a távon.
Maratoni idő még nincs.
A leghosszabb táv amit futottam 33 km. Élmény volt: itt olvasható a beszámoló.
2016.05.15.-én futottam a jubileumi futást, 13 kilométert, 1:08 perc alatt, 5:10-es tempóban.Benne két PB- vel, javítottam a 10 kilométeres rekordom és az egy órás rekordom is.
A Suntoo mérte az adatokat, melyek itt olvashatóak

(hogy kerek legyen az összefoglaló :)

Egy év már nagy idő, hisz a kezdő futók többsége néhány hét után, az elszántabbak két - három hónap után hagyják abba az edzéseket. S mi a legfőbb ok amiért abba hagyják? Azt gondolom, valamiért nincs erejük, kitartásuk a folytatáshoz és mivel minden agyban dől el, talán az elhatározással van a baj...
S hozzá járul ehhez még a megfelelő ismeret hiánya is. (Tíz jótanács kezdőknek) Mert megfelelő szellemi felkészültség is szükséges a sikeres és sérülés mentes folytatáshoz. Nyugodtan mondhatom, megjártam a hadak útját a futásban s tapasztaltam, nem elég csak időt szánni a futásra, gondolkodni is kell róla s összhangba kell hozni a szervezetet a gondolatokkal... meg kell tanulni futóként gondolkodni...a futás fejlődésével s betartani néhány alapszabályt, hogy a futás valóban öröm legyen és ne csak szimplán öröm legyen, hanem, hosszan tartó örömforrás legyen...

Fokozatosság!
Ez az első és legfontosabb szabály.
Figyelni kell a testünkre, futás közben és utána is. Hogyan reagál a terhelésre és a megváltozott körülményekre. S e reakciókra viszont reagálni kell. Ha fárad, pihenni kell, vagy egyéb kiegészítő mozgásokkal kell a testünknek segíteni az alkalmazkodásban. Fontos a fokozatosság a sérülések elkerülése végett is, hiszen a kezdeteknél egy sérülés könnyen lehet az ok, amiért abba marad a futás... Sétálj! A legjobb regeneráló mozgás egy-egy erősebb edzés után. A futónak nem szégyen belesétálni egy hegymenetbe és egy interval edzés közben sem... Sőt egy - egy edzés helyett is jól eshet egy kiadós séta.
Fontos szabály, hogy három hetente lazítani kell. Kevesebbet futni, jóval kevesebbet, hogy a szervezet feltudjon zárkózni a megnövekedett terheléshez és eltudja végezni azokat az izoméptő fejlesztéseket amik szükségesek a konfort zóna elhagyásával együtt járó nehézségek és következmények feldolgozásához.

Rendszeresség!
A második fontos szabály.
Tűzz ki heti két vagy három időpontot, amikor a legvalószínűbb, hogy van időd futni és ahhoz következetesen ragaszkodj. Semmi kifogás és magyarázkodás! Fuss azokon a napokon mindenképp. (sokszor fordult elő velem, hogy éjjel futottam) Ez csak az első egy-két héten lesz nehéz, mert később a szervezet hozzászokik a mozgáshoz és már igényli azt. Ha fejben eldöntötted, s valóban elhatároztad, hogy futsz akkor már a lelkiismereted is segít és visz előre egyik edzésről a másikra.

Felszerelés!
Sok írás olvasható, amely úgy kezdődik, hogy a futás a legolcsóbb sport, kell egy cipő és hajrá...
Nos ezzel én vitába szállok, egyáltalán nem olcsó, (de erről majd részletesen később...)
Ha esik, ha fúj, a futó úton van...
Persze első körben egy jó cipőre van szükség, hisz a lábat kell védeni leginkább, a futó ember legfontosabb testrészét. Aztán szépen lassan jöhet a többi cucc, minden ami a futásunkat támogatja, futónadrág, technikai póló, aztán zokni és sapka. Aztán reagálni kell az időjárásra. A futó mindig fut. Az időjárás nem lehet akadály. Esőre kell felkészülni, kapucnis esődzseki, kemény szélre kell felkészülni, széldzseki, hidegre kell felkészülni, aláöltözet, hosszú ujjú póló, vastag nadrág, zokni, kesztyű stb. Aztán finomítani a szerkón, fejpánt, karpánt, övek az utánpótlás anyagnak, telefonnak, kompressziós zokni... stb.. végelláthatatlanul sorolhatnám. S akkor még a prémium felszerelésekről nem is beszéltünk, sportóra, lépésszámláló akár... szóval egy idő után nem olcsó sport, sokat lehet rá költeni. S ha már a futásunkkal "nyilvánosságra" szeretnénk lépni, akkor a versenyek nevezési díja, utazások és szállások költsége jön még képbe. De felszerelés kell, szükséges. A jó felszerelés egy idő után elengedhetetlen, hogy a futó fejlődhessen.

Kitartás!
Ha már hónapok elteltek és még mindig futsz, akkor egy másik nehézséggel szembesülsz. A monotonitással. Szerintem ez nem olyan katasztrófális dolog, de sokak küzdenek ezzel az érzéssel. Hogyan lehet elkerültni? Nos, érdemes változatos utakat választani futásunkhoz. Variálni és néha ugyan azt a távot visszafele megfutni. Sokan hallgatnak zenét. Igen nagy futóktól hallani, hogy zenét hallgatnak. Eleinte én is hallgattam zenét, aztán megtanultam a futásomra figyelni, befele figyelni, önmagamra. (ezt köszönöm Bérces Edit Világbajnok és Európabajnok Ultrafutónak). A futásomra figyelek és mint egy relaxációs tréning, olyan már a futás, különösen a hosszúkat szeretem, akkor érzem magam igazán szabadnak!
A Terv
Legyen cél és terv mindig! Akár valami apróság, de cél kell, hogy legyen...

Tervezem, tervezem, napról napra szövögetem terveim:
2015 a Futás éve.
2016 a Félmaraton éve.
2017 a Maraton éve
2018 az Ultra futás éve 

Megjegyzések

Unknown üzenete…
Boldog futószülinapot! ���� Gyorsan én is ránéztem az appra, az enyém május 14 és jól elfelejtkeztem róla... Na, sebaj, nem tudom, hogy mi volt tavaly ilyenkor a levegőben, de szinte napra pontosan együtt kezdtük ��
Umberto üzenete…
Szia, köszönöm és viszont kívánok és is Neked sok jó és élvezetes kilométereket a következő, nem csak egy évre! Hogy mi volt a levegőben? nem tudom, de pánikoltam rendesen és még most is kitart a lendülete ;-)
Irma Ónodi üzenete…
������������ ☺��