Le az aszfaltról!

Terepen futni jó.

Sok szempontból is: fejleszti a futó stabilitását, egyensúlyérzékét, erősíti nem csak a láb izomzatát, hanem az egész testtel keményen dolgozik a futó, csípő, hátizomzat komoly munkában van, így nyugodtan mondhatjuk, erősítő tréningnek is felfogható. Fejleszti a futó tempóját, (tájékozódó képességét ;) kíméli a lábat és nem utólsó sorban felhívnám a figyelmet a friss levegőre! A természet közeliség netovábbja a terepfutás.

Régóta vágytam rá, hogy végre a természetben fussak. Szabadon a széllel. Bolyongani az erdőben, hegyekben, minden terv nélkül. S most, hogy szabadságon vagyok, végre megtehetem, mert nincs időkényszer.

A sok aszfalt után igen fárasztó tud lenni terepfutás. Szerintem 30-40 százalékkal több energiát fogyaszt a terepfutó futása közben, mint az aszfalton futó társa. Mert nem csak fizikailag fárad, agyban is koncentrálnia kell végig, hisz komoly sérülést szerezhet, ha nem figyel eléggé a terepviszonyokra, amely folyton változik, váratlan akadályokkal tüzdelt.
Ki lát itt utat? Pedig van, a vadak útja ott középen,
hát ilyen helyen futok, amikor terepen futok.
Nos, a környék erdeibe mentem futni kedden délelőtt (11km) és ma délben (13km) is.
E helyet a Zalaegerszegiek úgy hívják, Alsóerdő. Elég nagy kiterjedésű erdős és nagyon dombos terület ahhoz, hogy az ember órákig bolyongjon annélkül, hogy civilizáció nyomaira bukkanjon.
Erdészek útján, vadak által kitaposott ösvényeken futok. Hol jobbra, hol balra kanyarodok, figyelem a nap állását, ahhoz igazítom az irányt, hogy később vissza találjak az autómhoz, az indulási bázisra. Tekintetemmel keresem a TV tornyot, de nem mindig látszik. Aztán fél óra múlva azon kapom magam, hoppá, itt már jártam. Ismerős a terep, és előfordul, hogy már többedszer vagyok ott, akkor hát választom a harmadik irányt... és az jónak tűnik. Futok tovább, nem sietek, a nagyon meredek helyeken belsétálok. Nézelődöm és fotózok.
Valahogy úgy érzem, folyton figyelnek. Biztoasan így van, az állatok rajtam tartják a szemüket. A madarak vészjelzéseket adnak le, s már mindenki tudja, a fehérember közlekedik az erdőben...

A futásomról:
Movescount track - http://www.movescount.com/moves/move149254044
Endomondo track - https://www.endomondo.com/users/9873122/workouts/896231842

képek:
Tavaszi. Igazi Zalai dombság kép

A domborzati viszonyok - 13 kilométerMegjegyzések